Oversat fra "Oppdretterveiviser" lavet af Norsk Terrier Klub.

Før man anskaffer sig hund må man være klar over at det er hele familien som bliver hundeejere. Børnenes plagen og ønske om at få hund må ikke være det som vejer tungest i vægtskålen. At børnene må være med at tage sin del af ansvaret i hundeholdet er positivt, men hovedansvaret bør hvile på en voksen.

Det er meget vigtigt at være klar over at en hund ikke er en "ting" man skaffer sig - den er et levende individ som skal udvikle sig fra hvalp til voksen.

Denne udviklingen gælder ikke bare legemlig, men også mentalt set. At din hvalp har fået en god start på livet hos en ansvarsbevidst opdrætter, giver dig det bedste startgrundlag. Men det er mindst lige vigtig at hvalpene får en god start hos dig.

Tiden frem til den er ca. 3 måneder regnes som den vigtigste i en hunds liv når det gælder den mentale udvikling og tilpasning til sin omverden. Den er selvfølgelig ikke færdig i sin udvikling ved 3 måneders alder, men man kan sige at det er meget vigtig at den ikke har kommet skævt fra start.

 
Det at blive hundeejer gælder for mange år fremover - et levende væsen
i din varetægt og vil være dit ansvar.
Vil dette levende væsen - din hund - få et godt liv?

"Selvfølgelig", vil du sige, "jeg skal da passe godt på min hunden !"

Men det er en kendsgerning at ikke alle hunde har det lige godt... I sådanne tilfælde har det at anskaffe sig hund ikke vært godt gennemtænkt. Måske er man faldet for en ulden lille charmerende væsen af en hvalp, uden at tænke over hvordan denne hunderace bliver som voksen. Måske er den af natur meget aktiv og behøver meget motion, mens du og din familie slet ikke er af den aktive type.

Måske behøver den race du faldt for flere timers pelspleje hver uge, men har du tid i 12 år fremover? Måske må den sendes til trim/klip 3-4 gange om året, og det bliver en ekstra udgiftspost.

Stor overgang.

Det er en stor overgang for en lille hvalp at flytte fra mor og søskende til et nyt hjem. Hvalpen må vænne sig til det nye sted i fred og ro. Undgå for meget ballade og besøgende som vil beundre den nye hvalp de første dage. Begynd straks at kalde hvalpen ved navn, men husk at navnet kun skal bruges i positiv betydning og aldrig når man skælder ud på den.

En lille hvalp har brug for meget søvn. Forstyr aldrig hvalpen når den sover. En hvalp som hele tiden bliver vækket og beskæftiget kan let blive en stresset hund. Hvalpen skal have sin faste soveplads, og der skal den kunne være i fred til den selv ønsker opmærksomhed. Om man nøjes med en enkel kasse med et tæppe i eller går på indkøb af en hundeseng er en smagssag. Det vigtigste er at hunden ligger på et tørt og træk frit sted.

Det udstyr vi skal have til hvalpen er mad- og vandskål af rustfrit stål eller keramik. Plastik har hunden let for at tygge i stykker.

Så længe hvalpen er lille er en enkel læderrem det bedste halsbånd. Når hunden bliver så stor at vi kræver at den skal gå pænt i snor, er et glidehalsbånd ("kvælerhalsbånd") det bedste. Det giver et jævnt tryk rundt på halsen, og rigtigt anvendt bedst kontrol over hunden.

Når opdrætteren leverer hvalpen skal han/hun have vist dig hvordan pelsen plejes, og forklaret hvilke hjælpemidler og udstyr man har brug for. Har opdrætteren svigtet sit ansvar her, er det bedste at tage kontakt med Terrier Klubben.
En funktionsdygtig negletang skal også indgå i udstyret.

Alle hunde har et stort tyggebehov, og noget at gnave på er fin adspredelse og godt for tænderne. Bedst er en stor benknogle, tyggeben e.l. af tørret råhud eller tørfisk. Legeting af plast, gummi eller nylon er helt uegnet for hunde, og kan være direkte skadelige.

 Det er vigtig at hvalpen holder sit eget tempo. Misforstået leg fra os mennesker har desværre ødelagt mangen en god hvalp. Overdreven kast med pinde, leg, trækkampe og slåskampe medfører stort set bare stress for hunden.

Vi mennesker har alt for let for at glemme at hunden er et dyr. Vi tillægger ofte hunden menneskelige egenskaber og tanker, som hunden slet ikke har. Jo mere vi lærer om hundens instinkter, opførsel og kommunikation, jo bedre forudsætninger har vi for at få en mentalt sund hund som let glider ind i vor hverdag.

Hunden er et flokdyr, og rangorden forekommer hos alle hunde. Her man flere hunde, vil man hurtigt mærke hvem som er flokkens leder. Kampen om at komme øverst på rangstigen er et dybt nedarvet instinkt hos alle hunde. En hund vil også se på familien som sin flok, og man kan ofte se at hunden prøver at konkurrere med barnet i huset. Der er hunde som forsøger at blive chef over hele familien - og klaret det. Allerede hvalpenes leg med hinanden i hvalpealderen er et forspil til den kamp om rangorden som vil komme senere i livet.

Det er stort set når hunden bliver kønsmoden at ønsket om at klatre op af rangstigen gør sig gældende. Hvalpen skal allerede i sin tilpasningsperiode forstå at mennesket bestemmer. Hos enkelte hunde er lederinstinktet ekstra stærkt udviklet, og kampen om hvem der skal bestemme - ejeren eller hunden - kan derfor blive ekstra anstrengende. En hund som har fået lov til at udvikle lederinstinktet frit og uhæmmet vil bagefter blive umulig at være i hus med.

Vær konsekvent!

Respekten for dig som leder af flokken skal indlæres fra første dag. Der er ikke snak om at kue hvalpen, men rolig og bestemt give både den og dig gode vaner. Det må være dig som bestemmer.

En udemærket måde at træne vores dominans over hunden er under pelspleje. Har man en hund af de mindre eller mellemstore racer bør alt børstning og pelspleje foregå på et bord. Vend hvalpen til at ligge stille eller stå rolig i de stillinger vi ønsker, mens vi gennemgår hvalpen og foretager den daglige pleje. I den første tid vil vi nok blive mødt med højlydte protester, og hvalpen vil protestere og forsøge at vride sig under denne uvante behandling. I denne situation er det specielt vigtigt at vi ikke giver efter for hvalpens protester. Taber vi denne kamp lærer hvalpen hurtigt at det nytter at protestere, og vi har så allerede lagt grundlaget for en uheldig adfærd. Hvalpen vil også benytte sin ret til at protestere i andre situationer, og vi ender hurtigt med en hund vi ikke har fuld kontrol over. Det kan nok være lidt af en tålmodighedsprøve at lære hvalpen dette. Men husk at lærer den det ikke som hvalp, er det for sent når den bliver voksen. Det er i hvalpen den voksne hunden skabes. Det er os som skal bestemme og trække retningslinjerne op, og dette skal vi gøre fra første dag hvalpen kommer i huset. En lille hvalp som hopper rundt på gulvtæppet og småbjæffer er bare sød og artig. Men bliver den opmuntret som hvalp og får lov til at udvikle tendenser, kan den snart blive en belastning som voksen.
Det er vigtig at man er konsekvent i opdragelsen af hvalpen, og trækker klare grænser. Får den lov til at ligge i sofaen når den er tør og ren i pelsen, vil hunden ikke forstå hvorfor den ikke får lov når den er våd og beskidt.

Gode råd

Fra første dag hvalpen kommer i huset bør man begynde at vænne den til at blive stueren. Dette gør man bedst ved at give den gode vaner, d.v.s. tage den ud så ofte som mulig. Hvalpen bør luftes hver gang den har spist og sovet. Skulle det komme en plet på gulvet inde, har det ingen formål at skænde på hvalpen. Griber man den på fersk gerning skal man heller bære den ud, så at man giver hvalpen forståelse af at dette skal gøres ude.

Er man lidt ekstra aktiv og påpasselig den første ugen plejer de fleste hvalpe hurtigt at blive renlige. Det største problem kan være om natten, da en lille hvalp normalt ikke klarer at holde sig så længe.

En hund bør gennemgående ikke være alene mere end 3-4 timer af gangen. Væn hvalpen til at være alene allerede fra den er ganske lille. Start med at lade den være alene et kvarter til tyve minutter, og øg senere gradvis tiden.

En hvalp udvikles og vokser meget hurtigt, specielt de første seks måneder. I denne tid skal hvalpen bare have "legemotion", dvs at den må få lov til at holde sit eget tempo og sove og hvile når den føler behov for det. Lad aldrig hvalpen blive helt udmattet.

Først når hunden er udvokset kan man begynde at tænke på lange ture og regelmæssig motion.

Begynd så tidlig som mulig at vænne hunden til halsbånd. I begyndelsen vil hvalpen nok sætte sig til modværge ved at trække i alle andre retninger end den man vil gå. Tag det hele roligt og venligt, og prøv at lokke hvalpen med dig. At rykke og trække hvalpen efter sig har som regel ingen hensigt, og gør det hele til en ubehagelig oplevelse både for dig og for hvalpen. Tager man lidt tålmodighed til hjælp, vil hvalpen hurtigt vænne sig til halsbåndet.

Et større problem kan være at hunden hænger foran i snoren og trækker ejeren efter sig af alle kræfter. Brug kommando ordet "På plads", samtidig med at man giver et ryk i linen. Det skal være et ryk, og ikke som man ofte ser - en langtrukken handling.


Links til sider om hunde opdragelse:

Roger Abrantes hjemmeside om Problem hunde og hundeopdragelse


Copyright © 1997-2000 by Berit Rosenfeldt. www.cairn.dk 
Tekst: Fra "Oppdretterveiviser" lavet af Norsk Terrier Klub.
Revised: 09 Jul 2004 17:38