hvalpetest.jpg (17930 bytes)


Hvis hvalpen ligger stille.....
og ikke stritter imod bliver den sandsynligvis en god familiehund.
Af Ann Koberg


Bliver det mon nu en god familiehund, spørger mange hvalpekøbere sig selv. Foråret og sommeren er den ideelle årstid at få en hvalp på, og mange gør derfor alvor af tanken. En lyntest kan foretages på stedet. Den er nem at foretage, også uden at sælgeren bemærker det. Placer hvalpen, så den kommer til at ligge på ryggen i den ene arm - i babystilling. Klø den på maven og berør den så vidt muligt over det hele. Ligger den stille i et-to minutter kan man næsten med garanti sige, at det er en god familiehund. Kæmper den straks imod, venter problemerne oftest lige om hjørnet. (Dette gælder ikke altid for en terrier - Berit ;-)

Dyrlæge-test
Mange unødvendige aflivninger kunne være undgået, såfremt denne test var gennemført, konstaterer fagdyrlæge i sygdomme hos hund og kat, Knud Steensborg, Brabrand.
Gennem sit arbejde her han erfaret, at den hyppigste årsag til aflivning af en hund er et dårligt forhold mellem ejerfamilien og hunden. Ofte kan det føres tilbage til manglende overvejelser, før hunden anskaffes.
Om man vælger han eller tæve, racehund eller ej, slår Knud Steensborg dog to ting fast, når man snakker adfærd og psyke. Det er almindeligvis betydeligt nemmere at have en tæve og ligeledes betydeligt nemmere at forudsige adfærdsmønstret hos en racehund.
Han råder hvalpekøberne til forinden at få en snak med en erfaren smådyrs-dyrlæge, der kender problemerne og derfor her en fornemmelse af, hvor de ligger og hvorfor.
Knud Steensborg har på baggrund af sine erfaringer opstillet en hvalpetest, der kan give et solidt fingerpeg om hundens psyke og således også, om den passer til familien og omvendt.


Mennesker
Er hvalpen interesseret i mennesker? Prøven skal foretages på et område, som er nyt for hvalpen. Den sættes ned, og man går nogle få meter væk. Man sætter sig på hug. Med venlig glad stemme kaldes der på hvalpen, samtidig med, at man enten klapper i sine hænder eller klapper med en hånd på underlaget.

Score:
A. Hvalpen kommer hurtigt, springer op ad dig samtidig med, at den måske prøver at snappe eller bide efter din hånd.
B. Den kommer hurtigt med halen oppe. Den kravler op i dit skød.
C. Den kommer hurtigt med halen i en vandret position, evt. med halen nede.
D. Den kommer tøvende, eventuelt krybende.
E. Den kommer slet ikke.Flokinstinkt
Er flokinstinktet i orden -følger den dig? Rejs dig og gå væk fra hvalpen uden at opmuntre den til at følge efter.
Score:
A. Den følger dig tæt med halen oppe og " jager" dine fødder.
B. Kommer hurtigt, halen er oppe, og den bliver tæt på dig.
C. Følger tøvende.
D. Følger meget langsomt eventuelt krybende.
E. Følger ikke.Apportering
Er den god til at apportere? Vis hvalpen et stykke sammenkrøllet papir. Vær sikker på, den ser det. Kast det ca en meter foran hvalpen.
Score:
A. Den henter det straks, bringer det tilbage, men tillader ikke, du tager det. Kan eventuelt drille dig.
B. Henter det straks, bringer det tilbage og tillader, du sager det.
C. Går tøvende efter det og bringer det ikke heft tilbage.
D. Går ikke efter det.
E. Går efter det, men forsvinder med det i en anden retning.Træningsegnet
Er den træningsegnet? Hold et stykke papir over hvalpens hoved. Krøl det sammen, så hunden tydeligt kan høre det. Før det fra hovedet ned over ryggen mod hvalpens hale. Sig samtidig "sit" og ros hvalpen, når den gør det rigtigt. Gentag øvelsen fire-fem gange.
Score:
A. Hvalpen springer op ad dig for at få papiret. Sidder ikke.
B. Springer op ad dig første gang, men lærer derefter hurtigt at sidde anden eller tredje gang. Hvalpen nyder tydeligt legen, logrer f.eks. med halen.
C. Sidder anden eller tredje gang. Springer ikke op første gang. Den er ikke umiddelbart glad.
D. Sidder anden eller tredje gang for kort efter at lægge sig ned.
E. Går sin vej.Social
Er hvalpen social? Kærtegn hvalpen. Start med hovedet og gå ned over ryggen. Rør ved dens ører, poser og snude. Prøv at åbne munden på den, samtidig med, at den roses.
Score:
A. Den hopper op ad dig og knurrer eller bider efter din hånd.
B. Skubber til dine hænder med poterne, prøver at sno sig og prøver at springe op ad dig.
C. Slikker din hånd og logrer med "hele kroppen"
D. Lægger sig på ryggen med "blottet" mave.
E. Kæmper imod og går.Dominans
Er hvalpen dominant? Rul hvalpen om på ryggen eller læg den på siden. Hold den til den falder til ro.
Score:
A. Kæmper som en vild, prøver at bide, knurrer og hyler.
B. Kæmper imod, men mindre voldsomt, eventuelt græder den.
C. Kæmper til en begyndelse, men falder hurtigt til ro
D. Kæmper ikke -slikker hænder.
E. Kæmper ikke, virker bange og eventuelt tisser den.Konklusion
(Jeg skal lige her igen bemærke, at det er terrier vi har med at gøre - en meget selvstændig og til tider stædig race.......og terrier hvalpe opfører sig ikke så "pænt" som labrador hvalpe - Berit)
Foretag alle disse prøver og sæt cirkel om det bogstav, der bedst beskriver hvalpens adfærd.
Score -tre eller flere gange A:
Denne hvalp er aggressiv og dominerende. Den vil ikke egne sig til førstegangs hundeejere. Den vil sandsynligvis bide. Uegnet til børnefamilier. Er ejeren eftergivende og selv en "underlegen" type, er hvalpen ikke egnet til ham/hende.
Hundens natur vil ikke egne sig til fysiske træningsmetoder. Man vil blot opnå at gøre hunden endnu mere aggressiv. På den anden side behøver den en bestemt og konsekvent hånd. Hunden kan i de rette hænder eventuelt blive en både god trænings- og familiehund, men det kræver stor hundeerfaring eller et meget sjældent medfødt talent.
Tre eller flere gange B eller kombinationer af Aer og Ber (2A+1B eller 2B+IA):
Denne hund vil tendere mod at være dominant og udadvendt. Heller ikke denne hund vil egne sig til førstegangs-hundeejere eller familier med små børn. Større børn vil sandsynligvis være OK. Dette kunne være en god træningshund for en erfaren hundeejer.
Tre eller flere gange C:
En hund der opfylder alle familiebehov og ønsker om almindelig træning. Egner sig godt til børn og førstegangs-hundeejere.
Tre eller flere gange D:
Det er en undergiven hund, som behøver en kærlig og venlig hånd helst kombineret med humor. Egner sig godt til ældre medborgere og rolige gemytter. Kræver langsom tilvænning til alt nyt inkl. nye mennesker og omgivelser. Anvend kun positive træningsmetoder (ros! ) til denne type.
Tre eller flere gange E eller kombinationer af Eer og Der (2D+1D eller 2D+1E):
Denne type er ofte asocial og sky. Har denne hund et A i sin score, vil den ofte være angstbider. Er uegnet som familiehund, børnehund og træningshund. Det vil kræve en hundeejer med helt speciel hundeforstand og muligheder for at give den et godt miljø at leve i. Det er et spørgsmål, om man overhovedet kan tilbyde denne hund livsværdi.
Knud Steensborg råder til, at hvis man efter prøver ikke er sikker på hvalpens score, kan man gentage tester, eventuelt lade en ny person gøre det.


Spørg
Nye hvalpekøbere starter ofte jagten på den helt rigtige hvalp med at kigge i opslagsværker med beskrivelse af forskellige hunderacer. Men så løber mange af sporet. Man falder for den yndige hvalp og andres rosende ord om hunden som en god vagt- og familiehund - og får måske den forkerte.


Uddrag fra DDKs medlemsblad, HUNDEN, nr. 6, 1996
" Gengivelse af HUNDENS artikler er kun tilladt med kildeangivelse."
Mine egne kommentarer er sat i kursiv - Berit


  © 1997-2000 by Berit Rosenfeldt.- www.cairn.dk  - jeg laver også gerne din hjemmeside !!
Husk at spørge før du låner noget fra min side !

Revised: 09 Jul 2004 17:38