Oversat fra "Oppdretterveiviser" lavet af Norsk Terrier Klub.

Ormekur

Før man fik hvalpen fra opdrætteren har den fået ormekur to gange. Det er meget vigtig for hvalpens udvikling og velbefindende at den er fri for orm (og andre parasitter). Hvalpen kan godt have orm, selv om man ikke ser dette i afføringen. Ormekur kan derfor godt gentages en til to ganger hvert år fremover. Middel mod orm fås på apotek. Spørg opdrætteren hvilket mærke han har brugt.

Badning

En hund skal bades så ofte man føler behov for det. Før hed det sig at hunde bare skulle bades en til to ganger i året, da for meget badning gik ud over pelskvaliteten. Dette bygger på gamle misforståelser. Det er imidlertid vigtig at bruge en god hundeshampo, og sørge for at pelsen skyldes godt ren for sæberester. Undgå vand i ørene. Racerne med ruhåret pels bør dog kun bades med shampoo når det er absolut nødvendig, de kan dog skylles med vand uden shampoo.

Pels

Pelsen skal børstes med jævne mellemrum, hvordan og hvor ofte afhænger af hvilken race man har. Men fælles for alle er at pelsen skal holdes fri for knuder og døde hår. Der er meget vi selv kan gøre for at forebygge sygdomme og infektioner. Går vi med jævne mellemrum gennem hunden kan dette spare os for mange bekymringer og dyre dyrlæge besøg.
Terriere med ru pels SKAL trimmes dvs. død pels rives ud 2-3 ganger om året. Bliver disse klippet ødelægger man pelsen, den bliver blød, ulden og alt farve forsvinder efterhånden.
De fleste terriere med blød pels SKAL børstes meget ofte, de skal klippes 3-4 ganger om året. Både dem med ru og blød pels fælder minimalt. Se også siden: trim.jpg (1690 bytes)

Trimmevejledning - Komplet trimmevejledning med illustrationer

Ørene

Ørene må renses med jævne mellemrum, og øregangene SKAL holdes fri for hår. Racer med hængende ører har lettere ved at få infektioner end andre hvis man ikke er påpasselig. Tør ørene godt hver gang hunden har badet. Ørene renses forsigtig med bomuldsvat fugtet i lunkent vand, eller et middel foreskrevet af dyrlægen. Tørk godt, og pas på at det ikke er fugtighed i ørene.

Øjnene

Øjnene skal være rene. Det er bare normalt at der samler sig lidt slim i øjenkrogen. Dette tørres væk med bomuldsvat dyppet i lidt vand eller øjenvand.

Tænder

Tænderne skal holdes fri for tandsten. En ordentlig benknogle eller et tyggeben af råhud er også et godt middel til at holde tænderne rene. Væn hunden til at man kan får lov til at se på bidet - træn på dette fra den er lille hvalp.

Poterne

Poterne må også tjekkes med jævne mellemrum. Klip pelsen mellem trædepuderne så at dette holdes kort. Se også efter fremmedlegemer som småsten, tjære (fra asfalt) o.lig. mellem trædepuderne og mellem tæerne, og fjern det.

Om vinteren er poterne et af de mest udsatte steder. Der sætter sig let is/sne mellem tæerne og sprænger disse fra hinanden. Dette kan delvis afværges ved at man smører poterne med vaseline.

Vejsalt er ikke godt for hundepoter. Mistænker man at hunden har fået dette mellem trædepuderne, bør man give den et fodbad og skylle omhyggeligt. Kløerne skal også klippes med jævne mellemrum ( 1 gang om ugen), og til dette er en ordentlig klotang bedst. Det er den tynde spids på kløerne som skal klippes!

Den inderste, tykke delen af kloen består af nerver og blodårer, som ikke bør klippes. Det vil i så fald bløde stærkt, og kan være smertefuldt for hunden. Blodstillende middel bør bruges hvis man er uheldig. 

Anbefalet vaccinering

Grundimmunisering:

Første sprøjte: 7-8 uger mod parvovirus.

Anden sprøjte: 12 uger mod hvalpesyge, hepatitis og parvovirus.

Tredje sprøjte: 16 uger mod parvovirus.

Fjerde sprøjte: 12 måneder mod hvalpesyge, hepatitis og parvovirus.

Re-vaccinering:

Hvert år, man bør også vaccinere mod rabies, specielt hvis man vil have hunden med til udlandet.

Tjek priserne hos flere dyrlæger, da de varierer en del. Dyrlæger i byen med stor klinik er ofte meget dyrere end en land-dyrlæge som vaccinere lige så godt

Skriv/Se i min gæstebog


© 1997-2000 by Berit Rosenfeldt.- www.cairn.dk - jeg laver også gerne din hjemmeside !!
Tekst: Fra "Oppdretterveiviser" lavet af Norsk Terrier Klub.
Husk at spørge før du låner noget fra min side !

Revised: 09 Jul 2004 17:38